Monday, 7 September 2015

30 Best Power Plant Operator Interview Questions Answers


A power plant is basically a place where energy in the form of electricity is generated. It requires many departments to work all together performing small tasks and bringing it in a bigger cause for producing electricity in the power plant. A power plant operator is a person who takes care about the working of the power plant at different levels. Here are the 20 Best Interview Questions asked in a Power Plant operator interview:

1). Who is a power plant operator?
Ans: A power plant operator is a person who operates a power plant. He has got to be good at the technical skills of using the power plant and must be equally talented in distributing the work to the other workers who are working with the power plant.

2). Why did you decide the career as a power plant operator?
Ans: Being a mechanical engineer I always wanted to work in an environment that provided me with some big opportunities. The career of a power plant operator needs skills as well as experience which I feel I have in me and hence I decided to take a career as a power plant operator.

3). Do you remember you steam tables?
Ans: Say yes only if you are confident enough with them, they will surely ask you some cross questions on this topic.

4). Why is a block of coal crushed into powder before burning it as a fuel?
Ans: A block of coal takes a lot of time to burn and give out the energy, but the powdered coal burns uniformly faster and since it is in its powdered form the entire coal burns and there is no waste of coal which leads in achieving greater calorific value.

5). What is the amount of energy out of the total energy produced that is taken away by the boiler feed pump?
Ans: A boiler feed pump takes away one third part of the energy generated by the power plant.

6). What will you do when your timed schedule or jobs assigned to the plant fail to meet due to some unforeseen forecast conditions?
Ans: This happens generally on every other day in this profession, but the key is not to stay back but move on. I will take some preventive measures to avoid loss of resources.

7). How important is safety to you?
Ans: Safety in this profession is very important for every worker working inside the plant. A small mistake can lead to a big hazard and hence every minor chance of a mistake should be taken seriously.

8). After the production of electricity, why do we increase the voltage before sending it to the grid?
Ans: To avoid the transmission losses.

9). What is the difference between an induced draft and forced draft?
Ans: Forced draft installed to force the air inside the plant while the induced draft fetches and pulls the air inside the air.

10). Can you comment why some cooling towers are 300 feet tall and others are like 30x30 cubicle on top of a building?
Ans: It depends on the type of plant and the application the tower has to deal with it.

11). What things are missing from a natural gas power plant to a coal power plant?
 Ans: CHP & stock yard, crushers, coal conveyors, wet or dry ash disposal, ash slurry disposal units, ash pond, LDO HFO oil elevations.

12). What is lock out tag out?
Ans: It is a procedure that is used for the protection of the workers and the equipments during the maintenance or repair of the power plant.

13). Why are you the best power plant operator for us?
Ans: Say them about your skills and the experience you have in this field. Say them that your resourceful knowledge can prove as an asset for the company.

14). What can you do to drive the blades of the turbine faster and preventing the damage of the blades?
Ans: Steam should be heated to the temperature it is before making it to enter the turbine because superheated steam produces a lot of energy and also prevents the blades from rusting or damaging.

15). What was your greatest accomplishment as a Power Plant Operator?
Ans: It gave me a chance to use my knowledge from the level of education purpose into implementing for a practical use.

16). Tell us about a difficult project and how did you manage to overcome it?
Ans: Give an example about the toughest project of yours and tell all the positive things about it and explain how that helped you to overcome the difficulties.

17). Have you ever come across a situation when the plant went into some technical issues, how did you manage that?
Ans: Technical issues are very common in a plant, give an example from your past experience where you successfully managed to overcome a technical issue.

18). How do handle the work pressure?
Ans: Say them that you think positive under stress which fills some energy in you and that's how you face problems.

19). How independently can you work with the power plant?
Ans: Tell that you have proper knowledge about using the power plant and you can also fix almost majority of the technical issues related to it which helps you work independently inside the power plant.

20). Do you have any questions for us?
Ans: Your job with them will be to play a role leading from the front. Ask them about what all opportunities will you get with this job. Also ask them about what safety measures the company take does for an employer such as insurances, medical expenses, etc. incase if there is a hazard in the power plant.

21). During a manual start, when are fuel and ignition introduced? 
Ans: As soon as the fuel control switch is positioned to RUN. FCOM 1 70.20.7

22). When is a crossbleed start indication displayed next to the N3 indication? 
Ans: If the airspeed is below that recommended for a windmilling start. FCOM 1 70.20.7

23). In flight, how many attempts will the autostart perform? 
Ans: The autostart will make continuous start attemps until the engine either starts or the pilot aborts the start attempt. FCOM 1 70.20.7

24). How many ignitors are used for in flight starting? 
Ans: Dual ignitors are always used for in flight starts. FCOM 1 70.20.8

25). When is the auto-relight function activated? 
Ans: Whenever an engine is at or below idle with the fuel control switch in RUN. FCOM 1 70.20.8

26). What are the primary engine parameters displayed on EICAS? 
Ans: EPR, N1 and EGT. FCOM 1 70.20.1

27). What are the secondary engine parameters? 
Ans: N2, N3, fuel flow, oil pressure, oil temperature, oil quantity and engine vibration. FCOM 1 70.20.1

28). Which rotor vibration is most likely to cause tactile vibration? 
Ans: N1. FCOM 1 70.2016

29). When will the ENGINE FAIL message appear on the PFD? 
Ans: If actual thrust is less than commanded thrust during takeoff with airspeed between 65kts and V1-6kts. FCOM 1 70.20.16

30). Which EICAS message indicates that actual thrust is significantly less than the commanded thrust?
Ans: ENG THRUST (L or R). FCOM 1 70.20.16

Best of luck...

Visit Our New Site for HR Interview Questions Answers
Sponsored Ads


  1. Thanks for your informative guide on SQL technology. As we all know, SQL is most used database tool and your article offer clear insight about the technology. Your blog is recommended for freshers and experienced ones looking for ideal blog to learn SQL technology.
    J2EE Training in Chennai
    .Net Training in Chennai
    PHP Training in Chennai

  2. I have been training students on AngularJS for past 6 months, and at times, I have used your blog as reference for the class training and also for my personal project development. It has been so much useful. Thank you, keep writing more:)
    AngularJS training Chennai

  3. I am reading your post from the beginning, it was so interesting to read & I feel thanks to you for posting such a good blog, keep updates regularly.
    Angularjs training in chennai

  4. Thank you for this detailed article on web designing course in Chennai. It has been really helpful during my web designing training in Chennai, as I used the details in your web designing courses in Chennai as a reference to my students.

  5. Very nice piece of article which can help many developers, thank you for sharing your knowledge with us. Keep sharing.
    PHP training in Chennai||PHP course in Chennai ||PHP training institute in Chennai

  6. This technical post helps me to improve my skills set, thanks for this wonder article I expect your upcoming blog, so keep sharing.
    SAS Training in Chennai|Python Training|Python Training Institutes in Chennai|Fita Chennai reviews

  7. Thanks for your informative post!!! After completing my graduation, i am confused whether to choose web design as my career. Your article helped me to make a right choice. PHP Training in Chennai

  8. Nice informative content which provided me the required information about the programming language where i have gained lot of knowledge.
    PHP training in Chennai | PHP course in Chennai