Friday, 28 August 2015

Top 20 Organizational Psychology Interview Questions with Answers

Hey friends, here we come with then new set of interview questions answers which belong to psychologist, If you are preparing for that then this set for you. Here are the best 20 interview questions with answers.

Top 20 Organizational Psychology Interview Questions

1). Tell me about a time you needed to get information from someone from your team who wasn’t very responsive. What did you do?
Ans: This question is to check your psychology as a team leader in managing the work given to the members of your team. You can tell them that you will try to get the information from the assigned person anyhow and if that is still impossible then you will try to assign this work to someone who is easily available and can do the work on time for you.

2). When you’re working with a large number of customers, it’s tricky to deliver excellent service to them all. How do you go about prioritizing your customers’ needs?
Ans: Generally in such situations you will give all your priorities to the customers who have big orders or have big projects in association with you. But this method is not appreciated as a good business skill as you may lose your small customers in this process. What you can do is, you can analyze all the projects in such a way that more projects are covered in lesser time considering the facts about the availability of resources with you.

3). Tell me about a time you failed. How did you deal with this situation?
Ans: Failing in some particular task given to you may happen in your professional lives. Failing in some project does not prove that you are not good for that job. You can say them that you thought upon the reasons of your failure and you worked harder than before to improve yourself at those points.

4). Give me an example of a time you managed numerous responsibilities. How did you handle that?
Simply give an example when you had loads of work and explain them how did you manage those tasks and completed the work on time.

5). Tell me about a successful presentation you gave and why you think it was a hit.
Ans: Tell them about presentation you gave either in your last job or at your college level, elaborate on the topic and explain them about its success.

6). Tell me about a time you were dissatisfied in your work. What could have been done to make it better?
Ans: Give them an example when your work lagged perfectness due to lack of preparation or some other reason. Tell them that it could have been done in a better way if you had planned for it more accurately before and a little more preparation would have done the job for you.

7). We all make mistakes we wish we could take back. Tell me about a time you wish you’d handled a situation differently with a colleague.
Ans: As a team member when you are working in a team, you assign some work to a colleague on the basis of his talent and the hope that he would do it perfectly, but later the results were not according to your expectations. Give an example which does not let you down for the job position you may have applied for.

8). Give me an example of a time when you had to think on your feet in order to delicately extricate yourself from a difficult or awkward situation.
Ans: I think this is a question for you that can get you the job if you answer it in a proper way. You can Ans: give them an example from your past or make any example of your own. Make sure you are able to convince them on the fact that your abilities can help you solve any problem that you face in that profession.

9). Tell me about a time you set a goal for yourself. How did you go about ensuring that you would meet your objective?
Ans: Say them that your very recent goal was to get employed in this company. You ensured about this goal on the basis of your abilities and experience. You can also add that you feel that your skills are something that can prove out to be assets for this company and probably they can also get you this job.

10). Give me an example of a time when you had to explain something fairly complex to a frustrated client. How did you handle this delicate situation?
Ans: There are situations in someone’s profession when he has got to explain some things to a person who is from a different background. Example: A software engineer explains about some programs to a client who is from the commerce background. Tell them that you will try to relate the stuff by comparing it with some objects which are very common in the commerce background and try to make him understand what you want to explain.

11). Give me an example of a time you were able to be creative with your work. What was exciting or difficult about it?
Ans: Give them an example about some projects of your and explain what difficulties you faced in it and how did you manage to solve those problems and make it exciting.

12). Describe a time when you struggled to build a relationship with someone important. How did you eventually overcome that?
You can give an example that you had an arrogant client in your past whose projects were very important for your company. You overcame it having a discussion with the client and getting to know about what all he needs from you and suggesting him with a solution which is appreciable for both.

13). Tell me about a time when you made sure a customer was pleased with your service.
Ans: You can give example about some customer who came to you with some project which demanded a lot of hard work from your side. And explain them how worked hard accordingly putting all your efforts into it to make sure that all the needs of the customers are fulfilled.

14). Tell me about the first job you’ve ever had. What did you do to learn the ropes?
Ans: Generally when you are at some new place working in a new environment then it takes time for you to settle with everyone. Tell them that you became good friends with your new colleagues and learnt a lot about the company and its working system from them.

15). Sometimes it’s just not possible to get everything on your to-do list done. Tell me about a time your responsibilities got a little overwhelming. What did you do?
Ans: Give an example when the things that you had planned in advance were about to take another direction and explain them how you managed to go accordingly in your way.

16). Tell me about a time when you had to rely on written communication to get your ideas across to your team.
Ans: Generally when some big project is being carried out and the work is distributed among many people in a team then it becomes difficult to keep a track of what all is decided in a single meet. There are also chances that a few team members may also forget about what was decided. Explain them how the written communication helped you to complete the work in the best efficient way possible in very less time.

17). Tell me about a time when you worked under close supervision or extremely loose supervision. How did you handle that?
Ans: There are chances that a supervisor may not do his job properly and the employees may even not take the work seriously. Tell them that even if such situations occur you will make sure that you do the work that is assigned to you in a perfect way so that there are no problems in future.

18). Give me an example of a time when you were able to successfully persuade someone to see things your way at work.
Ans: Give them an example about a project you were doing in a team and how to successfully managed to distribute the work to each member and explained them the way you wanted the work to be done.

19). Tell me about a time you had to be very strategic in order to meet all your top priorities.
Ans: Give an example when you were handling many projects at the same time and how did you plan to put things in such a way that helped you meet the needs of all your top priorities.

20). Describe a time when your team or company was undergoing some change. How did that impact you, and how did you adapt?
Ans: You can give the example about the time when you were promoted to a more responsible position in your company, and how did you manage to adapt to all the new responsibilities that were assigned to you in your new position.

Visit Our New Site for HR Interview Questions Answers http://www.interviewboat.com/Company/GetCompany
Sponsored Ads

1 comment:

  1. I like this article and got many useful information from there. I also found interesting information at http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1262276

    ReplyDelete