Monday, 9 November 2015

TOP 40 EMAIL MARKETING / DIGITAL MARKETING INTERVIEW QUESTION WITH ANSWERS PDF DOWNLOAD

Hey guys this time we come with Email/Digital marketing interview questions with answers, Here are 40 most frequently asked email marketing related interview questions. You can also download the complete set as a PDF.
Please give your feedback

1). What do you understand by term Marketing?
Ans: Marketing is an organizational function and a set of processes for creating, communicating, and delivering value to customers and for managing customer relationships in ways that benefit the organization and its stakeholders.

2). What is Digital marketing?
Ans: Digital marketing is an umbrella term for the targeted, measurable, and interactive marketing of products or services using digital technologies to reach and convert leads into customers.The key objective is to promote brands, build preference and increase sales through various digital marketing techniques.

3). What is Opt-in (or Subscribe) email marketing?
Ans: To opt-in or subscribe to an e-mail list is to choose to receive e-mail communications by supplying your e-mail address to a particular company, website or individual thereby giving them permission to e-mail you. The subscriber can often indicate areas of personal interest (e.g. mountain biking) and/or indicate what types of e-mails she wishes to receive from the sender (e.g. newsletters).

4). What is Opt-out (or Subscribe) email marketing?
Ans: Opt-out (or Unsubscribe) To opt-out or unsubscribe from an e-mail list is to choose not to receive communications from the sender by requesting the removal of your e-mail address from their list.

5). What is the difference between single opt-in and double opt-in?
Ans: Double-opt in - rather than immediately adding an email address to the list upon signing up (single opt-in), this sends a confirmation email ad only adds the user's email address to the list when the user confirms that they want to receive emails.

6). Can you use email marketing for hospitals, Is email marketing good way?
Ans: Absolutely. Email marketing for hospitals can help you to reach people interested in healthy tips. People will be definitely more interested to hear the advice from a doctor than blogger.

7). How you keep in mind when writing good email for marketing purpose?
Ans: Good email content deepens your relationship with your audience through effective subject line writing (getting your messages opened), your distinctive voice (getting those messages read), and delivering quality, niche specific content your prospect needs and shares with others (inspiring referrals and word-of-mouth).

8). How does email marketing work?
Ans: For email marketing to work, very first thing required is that, you must have own email list collected over time from you online / offline product or services.
Once, you have list of emails, you can start building relationship with your target leads through email marketing automation by using tools like, Aritic. Once, the leads are converted and using your product / service, then you need to write useful, engaging content/email and frame it into nice aesthetics. then you can send email newsletters by using services like Ariticmail.

9). Name any 3 email service provider?
Ans: •MailChimp
•Constant Contact
•Aweber
•GetResponse
•iContact
•Vero
•Vertical Response

10). How do you get a genuine email database/world mailing list/world email list for email marketing?
Ans: You can speak with a reputable data provider. Once you provide them with the criteria you're looking for they should be able to satisfy your needs.

11). What are the format types of a marketing email?
Ans: 1.Plain text
2.HTML
3.Rich Media

12). What are the activity performed for Digital marketing?
Ans: 1) Search engine optimization
2) Search engine marketing
3) Content marketing
4) E-commerce marketing
5) Social media marketing
6) E-mail direct marketing
7) Display advertising
8) E–books

13). How to write emails that Get opened every time?
Ans: The basics of email personalization look something like this:
1. Use the recipient's name in the email
2. Talk on common grounds
3. Make your point clear
4. Keep it short

14). Why choose email marketing?
Ans: Cheap, wide range, close relationship, higher roi, measurable

15). What is inbound marketing? How it can bolster your company?
Ans: Inbound Marketing is getting target customers to come to you instead of going to them.
A cold call to a prospective customer is Outbound Marketing.
A blog post that attracts a prospective customer through search, social or other channel is Inbound Marketing.
But Inbound Marketing can be more than just blogging. It's anything you can do to get a target customer to come to you.
That can involve all sorts of content including:
Blogging
Ebooks
Videos
Podcasts
Public Relations

16). How email marketing is big business?
Ans: There are 32.2 billion email customers in the world, 95 percent of online consumers use email, 91 percent of consumers reported checking email at least once a day For every one dollar or return on investment-ROI, on email marketing investment.

17). What do you understand by CTR?
Ans: The percentage (the number of unique clicks divided by the number that were opened) of recipients that click on a given URL in your e-mail.

18). What do you understand by hard bounce email?
Ans: A hard bounce is an e-mail message that has been returned to the sender because the recipient's address is invalid. A hard bounce might occur because the domain name doesn't exist or because the recipient is unknown.

19). Differences between a hard bounce and a soft bounce?
Ans: Your email can bounce for a variety of reasons:
Unknown User. The part of the email address before the @ is incorrect or expired)
Over Quote. The recipient's mailbox is full.
Domain Error. The part of the email address after the @ is incorrect.
Spam. Your message was considered spam.
Too Large. Your message was too big (most likely images or attachments).
Of the above reasons, "Unknown User" and "Domain Error" are considered "hard bounces"—this means the email address is no longer valid and should be removed from your list.

The other bounces are considered "soft", because the address may begin to work again at some point in the future. For example, the recipient might clear out his or her mailbox and thus free up some room in their quota. You can safely leave these recipients your list and Direct Mail will try them again the next time you send.

20). What is E-zine?
Ans: An ezine is an electronic magazine emailed to a list of subscribers. Advertisers pay to have their ad (text, HTML or both depending on the publication) inserted into the body of the email. Buying ad space in an e-zine or email newsletter, or sponsoring a specific article or series of articles allow advertisers to reach a targeted audience driving traffic to a website, store or office, signups to a newsletter or sales of a product or service.

21). What is the best day of the week to send an email and why?
Ans: Tuesday may get the best response - this is what often seen in B2B marketing, it perhaps reflects Monday/Friday being meeting days. Tuesday is usually peak day for web traffic too.

22). When do people most check their emails?
Ans: Morning and lunch hour

23). What is email spoofing?
Ans: Email spoofing is the creation of email messages with a forged sender address. It is easy to do because the core protocols do not have any mechanism for authentication. It can be accomplished from within a LAN or from an external environment using Trojan horses.

24). WIIFM or "What's In It For Me?"
Ans: The question at the forefront of every email recipient's mind when making a decision to open, read and take action on your email (e.g. click on a link, call for an appointment, visit an office or retail location).

25). What do you understand by "Open Rate" in email marketing?
Ans: The email open rate is a measure primarily used by marketers as an indication of how many people "view" or "open" the commercial electronic mail they send out. It is most commonly expressed as a percentage and calculated by dividing the number of email messages opened by the total number of email messages sent (excluding those that bounced.)

26). What is Email Spam?
Ans: By definition, email spam is any email that meets the following three criteria:
Anonymity: The address and identity of the sender are concealed
Mass Mailing: The email is sent to large groups of people
Unsolicited: The email is not requested by the recipients

27). What do people like to sign up for?
Ans: Free offers

28). Give 3 examples of free things you can provide?
Ans: Event tourguide/grounds map, schedule, coupons

29). What is RSS Feeds?
Ans: Sending the blog updates (much better then using the blog subscriber because the blog owns the list not you)

30). Three examples of words to use in a subject line?
Ans: Apply, opportunity, demo

31). Three examples of words not to use in a subject line?
Ans: Confirm, join, assistance

32). What do you understand by "White list"?
Ans: List of accepted email addresses that an ISP, subscriber or other email service provider allows to deliver messages regardless of spam filter settings

33). What are the advantages of email marketing?
Ans: -Cost effective
-Timely
-Personalized/targeted messages
-Can track user engagement

34). What are the disadvantages of email marketing?
Ans: -Hard to manage customer lists
-Undeliverable email
-Low effectiveness
-Spreading viruses
-Battling filters
-Angry recipients

35). What do you understand by Business to Business (B2B)?
Ans: When businesses sell products/services to other businesses not consumers.

36). What do you undestand by Business to Consumers (B2C)?
Ans: When businesses sell products/services to consumers.

37). What is Sender Policy Framework (SPF)?
Ans: An extension of SMTP that stops email spammers from forging the "From" fields in an email.

38). What are the current email marketing challenges of many firms?
Ans: 1) integrating email data with other data systems
- solution: focus on behavioral segments and tailor information to their needs/interests as shown through their online behavior
2) improving deliverability
- solution: regular maintenance (regularly remove inactive email addresses from your email list); use the double-opt in process; and give subscribers the chance to update their email address
3) growing and retaining subscribers
- solution: clear value proposition in email opt-in; segment the list to make your emails more targeted; optimize and test various elements in your email
4) achieving measurable ROI
- solution: closed-loop marketing (define)
5) using email for funnel optimization
- solution: lead nurturing (define)

39). How email is still effective?
Ans: 1. people check emails everyday
2. no other marketing channel has been adopted as universally. everyone has an email account!
3. email is a channel that you own
4. 77% of consumers prefer email for marketing communications.
5. Email lets you be highly personal.
6. it has an ROI of 4300%.

40). How do you keep your email lists healthy and growing?
Ans: Supplement your email marketing with blog posts and content.
Visit Our New Site for HR Interview Questions Answers http://www.interviewboat.com/Company/GetCompany
Sponsored Ads

1 comment:

  1. These questions and answers are good for everyone who wants to get employed in the marketing field. According to the essay shark reviews posted at http://www.topwritersreviews.com/reviews/essayshark/ writing niche is pretty good for students who are about to work for themselves. Thank you for sharing this.

    ReplyDelete