Monday, 9 November 2015


This is SET-4, to read from start click here This set contain top 10(out of 80) tableau interview questions answer. To read more click on continue button in the bottom of this post.
Our last article is about Power BI Interview Questions , powerBI growing very fast these days, So If you are preparing for Tableau then must through PowerBI Interview questions as well, because interviewer can ask some question related to PowerBI.


31). What are the similarities and differences between Tableau software and Palantir?
Ans: Palantir and Tableau are very different.  Palantir has its roots in large data computer science problems involving security, payments, fraud detection and the likes.  Customers/Investors include Paypal, CIA and others.
Tableau is a visualization player - with roots in Stanford U research.  It's Visual Query Language (VizQL) allows users to build visualizations on top of standard data warehouses or spreadsheets.

32). How to create cascading filters without context filter ?
Ans: I have filter1 and filter2..Based on filter1 I need to filter2 data
Ex: Filter1 as Country and Filter 2: States
I have chosen country as INDIA and filter2 should display only INDIA states
Choose options of Filter2 states :
select option of "Only relevant values "

33). Is Tableau Software good for a strategic acquisition?
Ans: Yes for sure!
It gives you data insight to the extend that others don't.
Helps u plan and point the anomalies and improvise your process for betterment.

34). How to display top 5 and last 5 sales in same view?
Ans: Using filters or calculated fields we can able to display the top 5 and last 5 sales in same view?

35). Design a view to show region wise profit and sales.I did not want line and bar chat should be used for profit and sales. How you will design and please explain?

Ans: Generate the Map using cities -->then Drag the Profit and sales to the Details-->Add the state as Quick filter

36). Design a view in a map such that if user selects any state the cities under that state has to show profit and sales.
Ans: If you want to show the Sales and profit in each and every city under the states in the same work sheet.
According to your question you should have State, City, Sales and Profit filed in your dataset.
1. Double click on the State filed.
2. Drag the City and drop into Marks card (under the State fied)
3. Drag the sales and drop into size.
4. Drag the profit and drop into color.
5. Click on Size legend and increase the size.(75%)
6. Right click on the State field and select show quick filter.
7. Select any state and check whether you got the required view or not.
In this view size indicates the amount of sales and color indicates the Profit values

37). Suppose my license expires today, can users able to view the dashboards or workbook which i published in server earlier.
Ans: If your server license expires today, your user name on the server will have the role 'unlicensed' which means you cannot access, but others can. The Site Admin can 'Change Ownership' to another person, so extracts if enabled do not fail.

38). Think that I am using Tableau desktop and have a live connection to Cloudera hadoop data. I need to press F5 to refresh the visualization. Is there anyway to automatically refresh the visualization every x minutes instead of pressing F5 every-time?

Ans: Here is the example of refreshing dashboard in every 3 seconds,
Replace api src and server url with yours. The interval below is for 3 seconds.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
  <title>Tableau JavaScript API</title>
  <script type="text/javascript" src="http://servername/javascripts/api/tableau_v8.js"></script>
  <div id="tableauViz"></div>
<script type='text/javascript'>
var placeholderDiv = document.getElementById("tableauViz");
  var url = "http://servername/t/311/views/Mayorscreenv5/MayorScreenv2";
  var options = {
    hideTabs: true,
    width: "100%",
    height: "1000px"
  var viz = new tableauSoftware.Viz(placeholderDiv, url, options);
setInterval(function () {viz.refreshDataAsync() }, 3000);

39). How to add custom Color to Tableau?
Ans: Create Custom Color code in "Preferences.tps"
Navigation ::: Documents >> My Table Repository >>Preferences.tps
Add custom color code
Note: In tableau 9.0 version we have color picker option..
So problem solved.

40). How can we combine database and flat file data in tableau desktop?
Ans: Connect data two times, one for database tables and one for flat file. The Data->Edit Relationships
Give a join condition on common column from db tables to flat file

41). What is disaggregation and aggregation of data?

42). CLICK HERE FOR SET-5(Q-42 to Q50)
Visit Our New Site for HR Interview Questions Answers
Sponsored Ads


Post a Comment