Monday, 9 November 2015


This is SET-3, to read from start click here This set contain top 10(out of 80) tableau interview questions answer. To read more click on continue button in the bottom of this post.
Our last article is about Power BI Interview Questions , powerBI growing very fast these days, So If you are preparing for Tableau then must through PowerBI Interview questions as well, because interviewer can ask some question related to PowerBI.


21). What is the difference between twb and twbx file extensions. Please explain.
Ans: .twb is a live connection, it points to the data source; the user receiving .twb needs permission to said data source and no data is included. .twbx takes data offline, stores the data as a package or zip like file, thereby eradicating the need for permissions from end user; it's now a snapshot in time of the data as of the time it was Saved As .twbx

22). What is dual axis?
Ans: To display two measure in one graph.
Navigation : choose options for any measure -->Choose dual axis.

23). What is blended axis?
Ans: Multiple Measures are shown in single axis and also all the marks shown in single pane
Drag a dimension in a column
Drag the first measure in column
drag 2nd measure in existing axis

24). What makes Tableau software stand out?

Ans: In my view, Tableau stands out for several reasons:
First, most of the BI tools out there are pricey.  However, Tableau has a free offering (Tableau Public) as well as a very popular (also free) academic distribution.
Tableau is well recognized by firms like Forrester research to be one of the most easy to use, and agile products currently available. see here:   Tableau Ranks #1 in The Forrester Wave: Advanced Data Visualization (ADV) Platforms  That makes it easy to pick up and try new things with, which data visualization people love about it.
On the other hand, unlike some of the other BI tools, Tableau is not a complete technology stack, it is most useful for visualization and analytics.  - you will need other products in addition to tableau for heavier enterprise data ETL, maintenance, and storage, etc.

25). How do we do testing in Tableau?
Ans: You can't test in Tableau as far as I know. It is a data visualization software.

26). In Dashboard, if we right click on the view, we can able to see delete option and some times we can't, What would be the reason?

27). Can you get values from two different sources as a single input into parameter?
Ans: No you cannot. Each data source corresponds to a Tableau workbook. If you include both data variables in the same data source you can input them in the same workbook.

28). How many ways we use parameters in Tableau?
Ans: We can use parameters with filters,calculated fields ,actions, measure-swap, changing views and auto updates

29). What is the use of new Custom SQL Query in tableau?

Ans: Custom SQL Query written after connecting to data for pulling the data in a structured view, One simple example is you have 50 columns in a table, but we need just 10 columns only. So instead of taking 50 columns you can write a sql query. Performance will increase.

30). What are the differences between Tableau Software and Traditional BI tools?

Ans: Tableau provides easy to use, best in class, Visual Analytic capabilities, but it does not help with the plumbing (data foundation). You could, for example, marry SQL Server with Tableau to get the complete package. Tableau licenses are relatively expensive if you are looking to scale.
Traditional BI can handle it all but with significant upfront costs. Higher consulting, hardware and software costs. Among the mega-vendors, only Microsoft can provide a reasonable value proposition. Open source vendors like Pentaho and JasperSoft do not have an abundant enough talent pool, yet.

31). CLICK HERE FOR SET-4(Q-31 to Q40)
Visit Our New Site for HR Interview Questions Answers
Sponsored Ads


Post a Comment